Trauma: Wat het is en hoe het ons beïnvloedt
Trauma is een woord dat we steeds vaker horen, maar wat betekent het nu echt? In essentie verwijst trauma naar een emotionele reactie op een schokkende of overweldigende ervaring die het gevoel van veiligheid en controle aantast. Het kan ontstaan na één ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeluk, mishandeling of natuurramp, maar ook na herhaalde situaties zoals langdurige verwaarlozing, pesten of een onveilige thuissituatie. Trauma kan zijn met een kleine t of met een grote T, daar bedoel ik mee dat een kleine situatie voor iemand als iets heel schokkends ervaren kan worden. En wat voor een ander weer iets is waar hij niet van schrikt.
Soorten trauma
Er zijn verschillende vormen van trauma:
-
Acuut trauma: ontstaat na een eenmalige, heftige gebeurtenis.
-
Chronisch trauma: ontstaat door langdurige of herhaalde traumatische ervaringen.
-
Complex trauma: verwijst naar meerdere vormen van trauma die vaak plaatsvinden in de vroege jeugd, zoals emotionele of fysieke mishandeling.
- Ontwikkelings trauma: trauma ontstaan in de jongste jaren door bijvoorbeeld ouders die je alleen hebben achter gelaten, je sloegen, je niet mocht huilen en niet getroost werd.
Hoe trauma zich uit
Trauma beïnvloedt niet alleen onze emoties, maar ook ons lichaam, denken en gedrag. Mogelijke symptomen zijn:
-
Herbelevingen of flashbacks
-
Slaapproblemen en nachtmerries
-
Vermijding van bepaalde situaties of gevoelens
-
Prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen
-
Gevoelens van schaamte, schuld of vervreemding
-
Concentratieproblemen of geheugenverlies
Sommige mensen ontwikkelen posttraumatische stressstoornis (PTSS), een ernstigere en langdurige reactie op trauma.
Trauma, het lichaam onthoudt alles!
Een belangrijk inzicht uit recent psychologisch onderzoek is dat trauma zich niet alleen in het hoofd afspeelt, maar ook in het lichaam wordt opgeslagen. Het zenuwstelsel blijft vaak in een staat van verhoogde alertheid, ook al is het gevaar allang voorbij. Dit verklaart waarom sommige mensen sterk reageren op ogenschijnlijk kleine triggers: hun lichaam staat nog steeds in “overlevingsmodus”. Het verwerken van dit trauma en het zenuwstelsel weer te helpen reguleren is de weg naar herstel.
Herstel van trauma
Herstel is mogelijk, maar het vraagt tijd, veiligheid en ondersteuning. Therapieën zoals kinesiologie, energetische oefeningen en lichaamsgerichte somatische oefeningen kunnen helpen om traumatische herinneringen te verwerken en het zenuwstelsel tot rust te brengen. Daarnaast zijn veilige relaties, zelfzorg, ademhalingsoefeningen, creativiteit en beweging (zoals yoga of dans) waardevolle elementen in het helingsproces. Wanneer je de reacties van je lijf gaat leren herkennen ga je steeds meer ontdekken waar je op reageert en wat je dus nog te verwerken hebt aan bijvoorbeeld angsten, emoties, beperkende overtuigingen.
Tot slot
Trauma is geen teken van zwakte, maar een natuurlijke reactie op abnormale omstandigheden. Door meer bewustzijn en begrip te creëren over wat trauma is en hoe het werkt, kunnen we zowel onszelf als anderen beter ondersteunen op weg naar herstel.
Wil je je gezondheidsklachten, stress en trauma verwerken? Bekijk dan mijn aanbod! In mijn Release & Heal traject gaan we aan de slag met al jouw stress en trauma’s en brengen we weer rust terug in het lichaam.
