Recept voor Kimchi: koreaanse gefermenteerde kool

De meest optimale probiotica maak je zelf. En daarvan eet je het liefst twee porties gefermenteerd eten per dag. Dit kan je doen door bijvoorbeeld dagelijks een grote eetlepel gefermenteerde groenten te eten bij de maaltijd of door het drinken van een glaasje kombucha, waterkefir, melkkefir of rauwe melkse yoghurt. Er zitten meer dan 10 miljoen bacteriƫn in een gram wild gefermenteerd eten of drinken. Onze voorouders aten van nature veel meer probiotische voeding omdat er geen koelkasten en vriezers bestonden in die tijd. Om de winter door te komen werd er in het najaar voedsel gefermenteerd voor de winter. En yoghurt en brood werd gemaakt met levende bacterien in plaats van in een fabriek nageproduceerd.

Probiotica is goed voor je darmen, je weerstand, en ook je gemoedstoestand. En voor zoveel processen in je lichaam.

 

Recept Kimchi

 

Ingredienten:

1 grote of twee kleine chinese kolen en in vieren gesneden
4 eetlepels grof zeezout
6 ansjovisfilets (potje)
stukje verse gember van 2 cm, geraspt
70 gram tomatenpuree
1 theelepel sambal
1 eetlepel rietsuiker, biologische bietsuiker of palmsuiker (voor fermentatie, word dus gebruikt door de bacterien en consumeer je dus niet)
250 gram radijsjes, in dunne reepjes
250 gram wortels, in dunne reepjes
1 rode paprika, zonder zaadlijsten verwijderd en in dunne plakjes
3 bosuitjes, donkergroene verwijderd en rest in ringen
1/2 prei, in dunne ringetjes
2 sjalotjes gesnipperd
7 teentjes knoflook, fijngesneden

 

Bereiding:

  1. Verwijdere de stronk van de koolparten en snij de rest in stukken van ongeveer 4 cm. Doe in een grote kom.
  2. Strooi het zout erover en meng het er voorzichtig met de handen door.
  3. Schenk er ruim water over en leg er een bord op zodat de kool onder water blijft. Laat 3 uur staan.
  4. Doe de kool in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken.
  5. Pureer met een staafmixer de ansjovis, gember, tomatenpuree, sambal en rietsuiker tot een pasta.
  6. Meng de overige groente door de pasta en meng daar de kool door. Schep de kimchi in een of meer gesteriliseerde inmaakpotten.
  7. Laat de kimchi 2-3 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Maak na een dag de pot open en druk de kimchi aan. Proef na 2-3 dagen of de kimchi zuur genoeg is. Zo niet, laat dan nog wat langer op kamertemperatuur staan.
  8. Bewaar de kimchi in de koelkast (er is dan nauwelijks meer sprake van een fermentatieproces).